BUSINESS OF HOBBY?

Het voelt best als ‘een ding’ om dit te typen, maar mijn motto is unapologetically mezelf zijn en laten zien, so here it goes: ik heb jarenlang dit bedrijf gehad, maar nagenoeg zonder klanten en inkomen. Of in de woorden van mijn business coach: het was meer een gesponsorde hobby…

Ik was er wèl druk mee. Uren klooide ik op Canva aan de mooiste afbeeldingen voor social media. Mijn aanbod ging telkens op de schop, want het voelde toch niet kloppend genoeg. Ik herschreef teksten, veranderde prijzen, paste mijn website aan.

Regelmatig plaatste ik een post op social media for the sake of zichtbaarheid. Het beetje inspiratie dat ik had, werd meestal de kop ingedrukt door gepieker. Is het niet gek wat ik hier zeg? Of onprofessioneel? Weet ik wel wat ik moet zeggen als ik een reactie krijg? Ziet het er wel mooi uit? Ik vond het steeds vermoeiender om inhoudelijk te delen en koos liever voor het plaatsen van een mooie quote, of algemene info over paardencoaching.

ZIJ WEL, IK NIET

Op Insta zag ik de ene na de andere starter in no time een beter lopende praktijk opbouwen dan ik in jaren. Dat voelde ontzettend gênant en bij mij nam in no time de onzekerheid toe of ondernemen wel voor mij was weggelegd. Intern maakte ik mezelf het leven zuur door alles wat ik deed (of juist niet deed) te bekritiseren tot op het bot. Of ik wel goed was in mijn werk? Of ik dit wel echt wilde? Ik liet het tenslotte totaal niet zien, toonde geen commitment! Had niet echt resultaten of succes om over naar huis te schrijven. Waarom lukt het anderen wel en mij niet?

ZOEKEN TOT IK EEN ONS WOOG

Ik beet me vast in mijn ontwikkeling. Vooral in mijn kennis en kunde als coach, maar ook op het gebied van mindset en ondernemen. Daar moest het allemaal wel aan schorten.

Opleidingen, trainingen en cursussen volgden. De bekende webwinkel dropte regelmatig een nieuw boek op de deurmat. Ik investeerde me suf, maar niks gaf mij het resultaat waar ik zo op hoopte: dat ik ‘gewoon mezelf’ durfde te zijn en laten zien. Ik leek stil te staan.

En zo kwam ik – perfect voorspeld door mijn innerlijke criticus – op het punt dat ik ofwel:
– Weer een baan in loondienst moest nemen
– Zo door kon gaan, maar afscheid moest nemen van mijn geliefde paarden of leefstijl
– Nu ‘eindelijk eens’ tot op de bodem uitzocht wat er in me omging en hoe ik die knop om kon zetten om op een fijne manier klanten en inkomen binnen te brengen met het volgen van mijn hart…

HOE DAN?!

Ik typ dit terwijl ik mijn paarden in de wei zie lopen en niet vanuit een caravan in de tuin van mijn ouders, dus ik gok dat je snapt dat ik voor de laatste optie ben gegaan. Ik begreep rationeel wel waarom ik deed wat ik deed, maar hoe ik het kon veranderen was me een raadsel. Tot het moment dat mijn lijf en bankrekening JA zeiden tegen een sjamanistische opleiding, nog voor mijn hoofd kon ingrijpen.

LOSE YOUR MIND & COME TO YOUR SENSES

Daarmee vat ik eigenlijk het proces samen dat me terugbracht naar de basis, door diep te duiken in mijn persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Met 1 verschil: in dat rationeel begrijpen wat ik hierboven noem, zat de crux.

De meest essentiële stap sloeg ik over en zo bleef ik me bewegen in cirkeltjes. Het investeren, het ontwikkelen op zich, was een patroon geworden. Door daarin te blijven, ging ik voorbij aan het integreren, het toepassen en belichamen van wat ik leerde en ervaarde. ‘En door!’
Het hield me ‘veilig’, want ik hoefde nooit echt iets aan te kijken of te doorvoelen. Maar juist door te duiken in mijn mechanismen, trauma’s, schaduwkanten en innerlijk kindpijnen sta ik nu stevig. Weet ik wat ik wil en wie ik echt ben. En niet onbelangrijk: weet ik ook hoe ik bij mezelf kan blijven, of terugkeren als ik ga wankelen (I’m only human!).

IT’S MAGIC!

Door die stevigheid en het doorzien van mijn triggers, durf ik mijn standpunt in te nemen en ‘eigen’ te zijn. En oh boy, wat een magie ontstaat er dan! Het is zoveel makkelijker om liefdevol te zijn naar mezelf. Om op te dagen in mijn bedrijf, ‘gewoon’ als mezelf. And it shows. Authentiek je plek innemen werkt aantrekkelijk. Precies de juiste mensen komen op mijn pad. En ja, ik stoot ook de juiste mensen af, wat me nu juist enthousiast maakt in plaats van onzeker 😉

GOOD TO KNOW:

WAT IK VEEL ZIE GEBEUREN

(én waar ik mezelf dus schuldig aan maakte) is dat ondernemers zich vol enthousiasme vast blijven bijten in all things business. Top, want ondernemen is een vak apart… maar ondanks al die knowhow stroomt het niet doordat ze zichzelf in de weg zitten.
En helaas ga je dat niet oplossen met pure wiskracht, of enkel kennis, kunde, mindsetwerk of eens in het diepe springen. Onze patronen, overtuigingen en interne programma’s werken op andere lagen, die de rest ook nog overrulen. Om verandering aan te brengen heb je in die lagen te duiken en te helen, transformeren, belichamen en integreren wat je tegenkomt. In mijn optiek een ondergeschoven kindje in de online wereld waarin grote businesscoaches met de scepter zwaaien, en juist een van de belangrijkste elementen van het ondernemen. Want: hoe je een ding doet, doe je alles!
Werken aan jezelf dus, om een stevige basis te hebben om op te groeien en bouwen. Het mooie is: alles wat jij daarvoor nodig hebt zit al in jou verborgen.

TYPISCH LAURA:
BOEKEN

Je vindt stapels verspreid door het hele huis. Ik begin in de meesten, lees vervolgens alles door elkaar, maar uitlezen is een uitdaging. Geen e-reader hier, want ooit wil ik een bibliotheek zoals in Belle en het Beest (al settle ik ook voor een kast met een laddertje).

80/20 PRINCIPE

I love it en pas het toe op de meest uiteenlopende gebieden. Zo eten we over het algemeen vegan, maar houd ik ontzettend van een rood wijntje met KAAS, of een patat met een frikandel. KAAS, had ik dat al genoemd? 

AMBIVERT

Ik ben een extraverte introvert. Geniet van wat wij hier thuis hermit-mode noemen, maar net zo van een druk terras in een mooie stad.

APPJES

Ik kan ze direct beantwoorden, maar het kan ook dagen duren. Het maakt overigens niet uit of je mijn zusje, beste vriendin of een vage kennis bent.

ONGEVRAAGD ADVIES

Daar heb ik een hekel aan. Echt: mij niet bellen.

ALL OVER THE PLACE

Dat heeft wellicht te maken met een neurodivergent hokje waar ik in kan, ADHD. Maar: ik hou niet van hokjes. 

‘ALTIJD VAKANTIE GEVOEL’

Heb ik, door dat te doen wat ik leuk vind, te leven hoe ik fijn vind. Genoeg tijd en ruimte voor mezelf te creëren en bewust dat te laten wat kan. Ik ben liever lui dan moe en bespaar graag energie. Dat past bij het ene hokje waar ik wèl fan van ben: mijn Human Design! Ik ben een 6/2 emotional projector. Ik heb niet altijd of overal energie voor. Mag prio geven aan mezelf, aan mijn rust en ruimte. Geldt voor iedereen natuurlijk, maar er viel echt veel op z’n plaats sinds ik me verdiep in mijn HD. 

DEZE: WHY? GEEN IDEE

Ik gebruik Nederlands en Engels lekker door elkaar. Maar dat had je al gemerkt als je helemaal tot hier hebt gelezen. Congrats! Ik doe het je niet na, zie het puntje ‘boeken’.

MIJ BETER LEREN KENNEN?

Op social media deel ik regelmatig verhalen en inkijkjes in mijn werk en dagelijks leven!

OF BEKIJK MIJN GRATIS AANBOD:

Ontdek wat jij nodig hebt om niet langer het grootste obstakel in je business te zijn!

Online sessie voor nieuwe inzichten, invalshoeken & helderheid

Lees mijn laatste blogartikelen of beluister de Wisdom Within podcast